Tipy na nejlepší italská vína
Obsah článku:
Itálie používá pro výrobu vína 605 jedinečných hroznů, přičemž mezi klasická italská červená vína patří Barolo a Barbaresco (obě jsou z hroznů Nebbiolo), Chianti a Chianti Classico (z hroznů Sangiovese), Amarone a Valpolicella (z hroznů Corvina, Corvinone a Rondinella) a víno Nero d'Avola ze stejnojmenných hroznů.
Itálie se proslavila také šumivými víny, jako je zejména Prosecco (vyráběné z hroznů Glera) a Moscato (z Moscato Bianco).
Pokud jde o italská bílá vína, nejznámější je Pinot Grigio, dále Gavi (z hroznů Cortese) a Soave (z hroznů Garganega). Itálie také vyrábí vína z mezinárodních odrůd, a to Merlot, Chardonnay a Cabernet Sauvignon. Vína vyráběná v horách jsou často cenově náročnější, ovšem mají elegantní chuť.
Vermentino
Italská odrůda Vermentino potřebuje slunce a velice dobře se jí daří především během parného počasí, a proto se vysazuje nedaleko mořského pobřeží na Sardinii, v Toskánsku i Ligurii. Vermentino je lehké letní víno s nádechem exotického ovoce a středomořských bylin. Vzhledem k tomu, že je jemně slané, vyvolá ve vás pocit, že ho pijete někde u moře. Vermentino je suché, středně aromatické víno, které zraje pouze krátce, a to v nerezových tancích, nikoliv v sudech.Moscato d'Asti
Pokud si chcete pochutnat na perlivém vínu, sáhněte po láhvi Moscato d'Asti se slámově žlutým odstínem. Jedná se o energické víno s nádechem meruněk, broskví a medu. Pikantní kyselina stojí v kontrastu sladkému charakteru. Chutě jsou tak dobře vyvážené. Víno je vhodné chladit na 7 až 9 stupňů Celsia. Jestliže hledáte internetový obchod, odkud byste si mohli objednat italské víno, podívejte se do e-shopu Vinodoc.cz. Sortiment je vskutku široký a je rozdělený do přehledných kategorií. Zakoupit si můžete nejen víno a další destiláty, ale i olivové oleje, balzámové octy či dárkové poukazy.Publikováno: 26. 09. 2022
Kategorie: Lifestyle