Jak správně konzumovat ořechy?

V mnoha receptech se uvádí, že obiloviny, luštěniny, ořechy a semena je dobré před přípravou namočit. Víte proč? Co se vlastně při tomto procesu děje a jak správně postupovat? Jednoduše řečeno namáčením, klíčením a fermentací zvyšujeme nutriční vlastnosti potravin a usnadňujeme tělu jejich trávení. Proto pokud se chceme zdravě stravovat, měli bychom tento postup rozhodně zvážit.

Zkusme se na to podívat zblízka

Namočením do vody stimulujeme proces klíčení, jako bychom dávali signál: "Tak a teď můžeš růst". Prakticky se stane to, že se začnou uvolňovat inhibitory enzymů. Jsou to malé molekulky, které sedí na enzymu a blokují jeho další interakce. Enzym takto nemůže vykonávat svou funkci.

A nyní ještě blíže...

Oříšky, různá semena a obilniny obsahují kyselinu fytovou (IP6, inositol hexafosfát), která slouží jako zásobárna fosforu. Pokud je sníme bez jakékoliv úpravy, dostáváme do těla i kyselinu fytovou. Ta se následně naváže v našem trávicím traktu na důležité minerály jako zinek, železo, hořčík, vápník, ... a brzdí jejich vstřebávání. Proto je dobré kyselinu fytovou nejdříve co nejvíce eliminovat - například namáčením. Kromě toho, že kyselina fytová brání pořádnému využití prospěšných nutričních látek, přispívá také k zánětům v trávicím systému. Takto se ničí střevní klky, zodpovědné za vstřebávání živin a koledujeme si o glutenovou intoleranci. Proto pokud se chceme vyhnout například celiakii, je dobré obiloviny namáčet. Vyhýbáme se tím stresu v trávicím systému a auto-imunním symptomem. Takže, jak správně postupovat při namáčení obilnin, luštěnin, ořechů a semen? Ideálně, nechat je namočené v čisté vodě přes noc (do vody můžete přidat trochu citrónové šťávy nebo jablečného vinného octa). Nenechávejte je namočené více než 2-3 dny a také v tomto případě vyměňujte často vodu za čistou. Při dlouhém namáčení hrozí oxidace a degradace užitečných živin. Pozor také na teplotu vody, voda musí být studená! Dobře propláchnout. Propláchnuté a dobře vysušené je můžete uzavřít v čisté nádobě a v chladničce tak vydrží několik dní až týden. Takto jsou neustále po ruce a můžeme je přidat do jakéhokoliv jídla, nebo použít jako první pomoc proti hladu. Vím, je to práce navíc a málokdo z nás stíhá už i bez takových činností. Ale věřte, čas strávený takovou přípravou se vyplatí a odměnou je méně zatěžován trávicí systém.

Publikováno: 09. 06. 2018 / Aktualizováno: 25. 06. 2023

Kategorie: Praktické rady

Autor: Denisa Zábranská