Podpořte své zdraví moruší. Jak vám plody morušovníku prospějí?

Opravdu jste ještě nikdy neochutnali moruše? Plod morušovníku se tvarem velmi podobá ostružině a za své tmavě modré zabarvení vděčí vysokému obsahu resveratrolu – přírodnímu antioxidantu, kterému jsou přisuzovány léčivé účinky. Především díky tomu se ovoce stalo nedílnou součástí tradiční čínské medicíny a postupem času se pěstování rostliny rozšířilo i do Evropy. Pro zajímavost: morušovník se může dožít až několik set let. Život by mohl prodloužit i vám.

Proč jsou plody morušovníku tak žádané?

Antioxidační efekt resveratrolu jsme zmínili v úvodu, jimi však zdravotní benefity moruše nekončí. Šťavnaté plody obsahují vitamíny C a K, hořčík, vápník, železo a fosfor. A protože jsou až z poloviny tvořeny cukrem, mají skvělou chuť. Jakmile je ochutnáte, okamžitě jim přijdete na chuť. Méně často se hovoří o listech, které jsou zmiňovány zejména v souvislosti s výrobou hedvábí. I ty však obsahují široké spektrum zdraví prospěšných látek (především fytosteroly) a představují skvělou ingredienci pro výrobu čaje. Lidoví léčitelé jej doporučují na podporu léčby reumatizmu, a pro posílení funkce jater. Pro obsah kyseliny gama-aminomáselné zase jako prostředek na eliminaci nadměrného stresu.

Moruše má vlastnosti superpotraviny

V posledních letech je o plody morušovníku zvýšená poptávka. Moruše za ni vděčí důrazu na zdravý životní styl a zařazení mezi tzv. superpotraviny. Spousta zahrádkářů se snaží rostlinu pěstovat, ale zdaleka ne každý má pro ně příhodné podmínky – daří se jim v teplejších oblastech s průměrnou roční teplotou kolem 8°C. Kromě plodů lze moruši konzumovat i jako doplněk stravy. Vyrábí ho například česká Naturvita pod názvem Moruše Plus a kromě extraktu z listů obsahuje také řecké seno, vinnou révu a inulin. Zakoupíte jej v e-shopu GigaLékárna.

Publikováno: 16. 03. 2020

Kategorie: Zdraví

Autor: Denisa Zábranská