Jak si správně vybrat pánev do kuchyně?

Jsou věci, bez kterých se v kuchyni neobejdeme. Mezi „must have“ každé hopodyňky patří pořádná pánev či pánvička. Když je jich k dispozici více, určitě to není na škodu. Podstatné je vybrat ty správné, aby odpovídaly účelu využití. Pokud netušíte, od čeho se při výběru odrazit, začtěte se do následujících řádků. Prozradíme vám základní informace, které vám hledání ideálního pomocníka (nejen) pro smažení výrazně usnadní.

Jaký zvolit typ pánve?

Spousta lidí si vystačí s jedinou pánví univerzálního charakteru. Případně jedním speciálním kouskem, pokud ji potřebuje pouze pro jeden typ pokrmu. Na univerzální pánvi podusíte zeleninu, zapečete nudle a stejně snadno připravíte palačinky nebo maso na prudko. Co si však pod pojmem univerzální pánev představit? Jedná se o pánve se středně vysokými zaoblenými okraji. Jsou praktické, protože brání oleji ve vyprsknutí na plotnu, ale přesto nebrání obracení palačinek či omelet. Mít po ruce pomocníka, který si poradí prakticky se všemi druhy jídel, je k nezaplacení. Logicky musíte počítat s určitými limity – speciální pánve jsou pro specifické úkony lepší, ale na druhou stranu je jejich vyžití velmi omezené.

Jakou velikost pánve zvolit?

Velikost, tedy průměr pánve, je jedním z nejdůležitějších parametrů. V zásadě opět hraje roli způsob využití. Na menší pánvičce o velikostech 20 a 24 cm připravíte jednu porci jídla, pro početnější domácnost je jasnou volbou pánev o velikosti 26-28 cm. A jsou i větší kousky – na 30cm pánvi už připravíte vskutku pořádnou porci. Ale co další typy pánví? A jak je to s materiály? Pánve se přece liší také povrchovou úpravou… Vybrat pánev není tak snadné, jak se na první pohled jeví, ale pokud se budete držet tohoto vyčerpávajícího článku na téma „jak vybrat pánev“, dozvíte se vše podstatné.

Publikováno: 19. 02. 2021

Kategorie: Praktické rady

Autor: Denisa Zábranská